Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Börtönedzés haladóknak, módszerek az izomtömeg növelésére, az ízületek erősítésére és a testzsír-arány csökkentésére. - Edzés magazin
részletek »

Fegyencedzés újratöltve - Az erő alaprendszere

Egyszerű és speciális edzéstervek között válogathatsz. Edzőtermet keresel? Itt megtalálod országosan, sőt személyi edzőkről is tájékozódhatsz. Edzéssel kapcsolatos videókat, magazinokat nézhetsz. Sportszerek és kiegészítők forgalmazói között.
Edzés magazin
Itt vagy: Edzés magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fegyencedzés újratöltve - Az erő alaprendszere
Fegyencedzés újratöltve - Az erő alaprendszere
Fegyenc edzés2
Börtönedzés haladóknak, módszerek az izomtömeg növelésére, az ízületek erősítésére és a testzsír-arány csökkentésére.
Az elkötelezett atléta hat gyakorlat egyre nehezebb variánsait követve juthat el progresszív módon a hírhedt mesterlépésekhez, többek között az egylábas guggolás, egykezes fekvőtámasz, egykezes húzódzkodás művelőinek kiváltságos klubjába.

Az a könyv az alapvetés, az erő alaprendszere, a szerző szemében az erő minden mozgás alapja. A kissé eltérő modorban íródott folytatás azoknak szól, akik már dolgoznak az erőfejlesztésen és izomépítésen, mégpedig az első kötet alapján. Itt is funkcionális edzésmódszerrel van dolgunk, azok számára, akiknek nem a divat és a külcsín, a járulékos kockás has a fontos, hanem a keménység, a teljesítmény és az eredmény. A második kötetben található módszer tehát nem az első rész gyakorlatainak helyébe lép, inkább azokra épül.

A leggyengébb láncszem

Az első kötet összetett alapgyakorlatai és ezek variánsai megdolgoztatják és fejlesztik a főbb izomcsoportokat, ám vannak kisebb izmok, területek, melyek általában igazságtalanul kevesebb figyelmet kapnak. Pedig ezek elhanyagolása bizony sérüléshez vezethet: a nyak, vádli, alkar és az oldalsó hasizmok erősítése is fontos tényező, érdemes ügyelni rájuk. A könyvben ezek a testtájak szárnysegédizmokként szerepelnek. Azért is érdemes foglalkoznunk velük, mert ezeknek a területeknek a megerősítése jelentősen növelheti a főbb izomcsoportok hatásfokát, gyorsítva azok fejlődését, hiszen minden gép csak annyira erős, mint annak leggyengébb láncszeme.
Hirdetés

A szárnysegédizmok fejlesztését taglaló szakasz az alkar izmainak fejlesztésével kezdődik. Könnyű belátni, hogy a vasmarok a hétköznapi életben is hasznos tud lenni. A szerző az alkarhajlítók fejlesztésére a függeszkedés nyolc, természetesen egyre nehezebb variánsát szorgalmazza. Az alkar feszítő izmaira pedig az első kötetből már ismerős tíz fekvőtámasz-típus szolgál, csakhogy itt az egyre nehezedő gyakorlatokat ujjbegyen kell végrehajtani - nem mindennapi erőpróba... Aki azt gondolja, hogy erős a marka, meg fog lepődni, ha elolvassa ezt a részt és kipróbálja, mit ér valójában.

Fel a zászlót!
Az oldalsó mozgáslánc izomzatát egy elsőre már-már lehetetlennek tűnő mutatvány megtanulásával lehet fejleszteni: ez a zászló. Két alaptípusával találkozhatunk, az átkulcsolós zászló (clutch flag) a könnyebb, az eltoló zászló (press flag) a nehezebb, mindkettőt nyolc, nem is olyan könnyű lépésben sajátíthatjuk el. Mindkettő nagyon nehéz, egész testet megdolgozó erőgyakorlat.

A nyak edzése ismerős lesz azoknak, akik a küzdősportok, harcművészetek világában mozognak. Fejlesztése az elülső híd és a birkózók számára oly kedves birkózóhíd rávezetői segítségével történik. A szárnysegédizmok sorában a vádli az utolsó, ez esetben is értelmes leírással van dolgunk, számos ötlettel és tippel, hogy hogyan dolgozhatjuk meg a lábszárat súly nélkül, mégis keményen.
Börtönjóga

Már a Fegyencedzés első kötetének is egyik legnagyobb erénye az ízületek védelme, kíméletes megerősítése volt. Ez a főrész a hajlékonyság, nyújtás és mobilitás tényezőit járja körül. Aki jól ismeri a gimnasztikát, annak nyilvánvaló, hogy ezek a testmozgás integráns részei. Wade kimerítően tárgyalja a nyújtás különféle módozatait, majd előáll csodafegyverével, az úgynevezett hármasbefutó (Trifecta) módszerével.

A módszer három gyakorlat fokozatos elsajátításán keresztül teljes körű nyújtást ígér. Ezek a híd, az L-tartás és a csavart ülés. A funkcionális hármas gyorssegélye mind az elülső, mind az oldalsó és a hátsó izomláncolatokat nyújtja, erősíti, mobilizálja, ezenkívül üdvös hatással van a vázizomzatra is. Jó lehetőséget nyújt arra, hogy kiküszöböljük az esetleges aszimmetriákat.

Mindhárom statikus tartás variánsait sem repetitív módon, sorozatokkal és ismétlésekkel, hanem időre, a mozdulatot hosszan kitartva kell végrehajtani. Ezek így izometrikus gyakorlatok. Börtönjóga? Úgy bizony, ezek a jógában közismert ászanák, hatásukat évezredek igazolták. Kiváló nyújtások, melyeket statikus módon végezve még a háborgó elme is megnyugszik egy kissé. Gyakorlásuk a fokozatosságnak köszönhetően biztonságos, akár nap mint nap végezhetők, felfrissítik az embert.

Rács mögött

A Fegyencedzés 2 egyéb izgalmas részleteket is tartogat. Bepillantást nyerhetünk az amerikai börtönélet mindennapjaiba, felhívja a figyelmünket a fegyelem és pihenés, az alvás és regenerálódás fontosságára, megmutatja, hogy a fegyencek miként viszonyulnak a cigaretta és egyéb kábítószerek használatához, alaposan tárgyalja a börtönkosztot és a táplálkozási lehetőségeket. Megdöbbentő, hogy mit esznek össze az amcsi sittesek...

Nagyon hasznos fejezet foglalkozik a sérülések kezelésével, rehabilitációjával. Érthető, pontokba szedett tanácsokkal szolgál, mit kell tennünk, ha már kész a baj. Ugyancsak követhető tanácsokat találunk, melyek segítségével megküzdhetünk démonainkkal, sikerrel kezelhetjük kifogásainkat, könnyebben átbillenhetünk motivációs holtpontjainkon. Sokaknak ez a kedvenc fejezetük, ebből merítenek erőt, ha céljaik elhalványulnak. Jó, hogy ez a mentális oldallal foglalkozó szakasz is belekerült a kötetbe, színesíti a képet és még hasznos is.

Vasgyúrás a sitten?
A könyv zárófejezete eloszlatja a börtönedzéssel kapcsolatos mítoszokat: megtudhatjuk, hogyan is fest valójában a vaspumpálás a börtönökben, hogyan edzenek, milyen súlyokat használnak.

A könyv főbb vonalainak ismertetése után a fegyencedzés művelői is megérdemelnek néhány szót. Ők azok a magányos atléták, akik úgy döntöttek, otthon tesznek radikális lépéseket egy egészséges, teherbíró és erős test felépítése felé. Akár önmagában, akár kiegészítésként végzik a gimnasztikát, lelkesedésük, mely a gyors eredményeken alapul, már-már vallásos színezetű. Ők a testkultúra névtelenül rejtőzködő kalandorai, akiken talán külsőre nem is látszik az általuk birtokolt erő. Ők azok, akik elindultak a testi tökéletesedés rögös útján, amely végső soron egy komoly önismereti folyamat.

Hamarosan napvilágra kerül a sorozat harmadik része, amely ugyanazon alapokra épülve a robbanékonyságról, dinamizmusról és túlélőképességről szól majd.
Convict Conditioning 2 Workout
Börtön edzés második fejezet.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - egykezes fekvőtámasz, egykezes húzódzkodás,egylábas guggolás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-04 07:44:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü