Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kudarc, sérülés, bírói túlkapás és a korlátozott lehetőségek dacára a magyar versenyző megállíthatatlannak bizonyult. - Edzés magazin
részletek »

CrossFit: Kovács Lacee lett a legfittebb európai

Egyszerű és speciális edzéstervek között válogathatsz. Edzőtermet keresel? Itt megtalálod országosan, sőt személyi edzőkről is tájékozódhatsz. Edzéssel kapcsolatos videókat, magazinokat nézhetsz. Sportszerek és kiegészítők forgalmazói között.
Edzés magazin
Itt vagy: Edzés magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
CrossFit: Kovács Lacee lett a legfittebb európai
CrossFit: Kovács Lacee lett a legfittebb európai
CrossFit: Kovács Lacee lett a legfittebb európai
Kudarc, sérülés, bírói túlkapás és a korlátozott lehetőségek dacára a magyar versenyző megállíthatatlannak bizonyult.
Örömmámorban ég a hazai CrossFit-közösség, hiszen a CrossFit Games európai selejtezőjének (CrossFit Games - Europe Regionals) élén magyar atléta, a kiváló Kovács Lacee végzett. A hazánkban is egyre népszerűbb sportág legjobbjai mérkőztek meg a világbajnokságon való részvételért. Néhány hónapja már beszélgettünk a hazai CrossFit ászával, azóta pedig sok minden történt.

A CrossFit filozófiája, hogy a képességeket és a kihívás körülményeit tekintve a lehető legátfogóbb felkészültséget érjük el. A sportág kétdimenziós: sokan űzik rekreációs céllal, hogy a mindennapi taposómalomból kilépve megtapasztalhassák határaikat, mindezt biztonságosan, átlagembereknek, az alapoktól felépítve. A másik oldalt a fanatikus elit emberfeletti teljesítménye uralja, a legfittebbek versenysportjában.
Hirdetés

Mi is az a CrossFit Games?

A világ valamennyi tájáról tömegek jelentkeznek a legrangosabb, évenként megrendezett CrossFit-rendezvényre, a világbajnokságra, azaz a CrossFit Gamesre. A részvétel feltételei összetettek, a szigorú rosta a biztosíték, hogy csak a legjobbak méressenek meg a rendezvénysorozat koronáján, a nyári CrossFit Gamesen.

A nevezés első fordulóján (Open) a jelentkezőknek teljesíteniük kell az online meghirdetett feladatsorokat (WOD - Workout of the Day), a lehető legszabályosabban és időre. Heti egy feladatsort hirdetnek ki, öt héten át. Két módon lehet nevezni: vagy egy CrossFit-teremben, amelyből hazánkban csupán egy maroknyi van egyelőre, mégpedig egy hivatalosan CrossFit bírói jogosítvánnyal rendelkező személy hitelesítésével. A másik lehetőség, hogy a gyakorlatsorról felvett videót küldik be, amelyet azután a rendezők bírálnak el.

A crossfittereket a világ tájai szerint 17 régióra bontották. Minden régióból a 48 legjobb összesített eredményt nyújtó jutott el a regionális döntőig. Lacee az első forduló alapján harmadik lett Európában, az Open negyedik heti WOD-jában pedig a világ második legjobbja lett. Ha betartják a sportág szabályos standardjait, az első helyen végez, de ezen az örömünnepen e kicsinységen nem akadunk fenn.

A következő lépés a regionális verseny, melyet az elmúlt hétvégén tartottak meg Koppenhágában, ahol hét WOD-ot kellett teljesíteni három nap alatt. Lacee magabiztosan vette az akadályokat, okos taktikával és a tőle megszokott megfontolt haditervvel. A hét WOD közül négyen dobogós lett, egyet meg is nyert. Igen, Lacee felkészült és csúcsformában volt.Nem ő volt egyébként az egyetlen magyar versenyző, aki bejutott a legjobbak közé, de Bodnár Ádám nem tudta befejezni.
Őrségváltás?

Lacee tavaly meglepte a világot, amikor az ismeretlenség homályából a 2012-es Regionals élmezőnyébe robbant. Egy bírói túlkapás miatt akkor a negyedik helyre szorult, pedig azon három szerencsés között lett volna a helye, aki dobogós helyével megszerzi a jogot, hogy a CrossFit nagyjai között keresse teljesítőképessége végső határait a CrossFit Gamesen.

Fájdalmas tapasztalat volt, de Lacee erőt merített belőle. Minden eddiginél nagyobb erőbedobással, koncentrációval és tudatossággal készült a revánsra, arra, hogy bizonyítson a világnak. A felkészülés előtt sérüléssel bajlódó Lacee a versenyen legnagyobb példaképét, a legendának számító finn kiválóságot, Mikko Salót, 2009 világbajnokát utasította maga mögé. Kell ennél nagyobb teljesítmény egy élsportoló életében? A verseny utolsó számát követő másodpercekben megható módon a bálvány fejet hajtott az új bajnok kiválósága előtt.

De miért is nagy olyan dolog ez a hihetetlen teljesítmény? A világ CrossFit-nagyságai hivatásos sportolók, nem kell a napi megélhetéssel törődniük, nincsenek egzisztenciális gondjaik, felkészülésüket szakági edzők, táplálkozástani szakemberek, dietetikusok, masszőrök egész hada támogatja. Itthon a sportág még gyerekcipőben jár, Lacee-nak nap mint nap dolgoznia kell, egyelőre nem foglalkozhatott kizárólag a felkészüléssel - e szerint értékeljük az eredményét! Kíváncsian várjuk, hogyan szerepel a világbajnokságon.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - CrossFit Games, Mi is az a CrossFit Games?
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-07-01 09:57:42
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü